Rumeenia 4.02


Teise päeva hommikul välismaade õpilased tundidesse minema ei pidanud, seega otsustasime meie eestlased hoopis ise linna peal ringi vaadata. Leidsime üles ka poekese, kust me endale rumeeniapärast kraami kokku ostsime. Peale seda tuli meil tagasi kooli minna, et sealt üheskoos teele asuda muuseumi poole.

Muuseum on ehitatud mälestuseks kommunismi ohvritele. See on tegelikult vana poliitvanglahoone, mille ruumid restaureeriti ning sinna on pandud sisse kommunismiajast säilinud pilte ning esemeid. Meid võttis muuseumis vastu tore giid, kes näitas meile vanglat ning rääkis selle ajaloost, tähtsatest inimestest kes seal kinni olid istunud või ära surnud. Nägime ka maa-alust keldrikorrust kus olid vanaaegse veepumba säilmed, millega vangid sunniviisiliselt pumpama pidid. Peale huvitavat giidituuri anti meile kõigile individuaalne ülesanne. Ülesanne oli kirjutatud paberilipikule, mille pidi kotist endale tõmbama. Ülesande täitmiseks anti aega 1 tund. Hiljem saime oma ülesannete üle gruppides arutleda.

Vahepeal oli hakanud vihma sadama (ning sadas ka päeva lõpuni). Peale muuseumikülastust oli meil vaba aeg, kuna jõudsime oma tegevustega varem valmis ning lõunasöögini oli ka veel aega. Käisime väikse grupiga poodides ning ostsime suveniire, postkaarte ja rumeenia šokolaade. Vaikselt hakkas ka meie aeg täis tiksuma ning suundusime sööma. Söögiks saime salatit, suppi, praadi. Koogikese mahutas ka veel juba-niigi-plahvatusohtlikult-täis kõhtu.

Lõuna söödud, suundusime tagasi muuseumisse, kus toimus meile aardejaht. Vahepeal oli ka õpilasi korralikult vähemaks jäänud. Tehti grupid ning aardejaht võis alata. Üks tiim leidis oma eseme alla 5 minutiga üles kuid võitu see siiski koju ei toonud, kuna vastama pidi ka küsimustele. Üleüldiselt olid juba õpilased veidi väsinud ning aardejaht polnud enam just kõige sujuvam.

Aardejahiga aga lõppes tänase päeva programm ning saime minna koju või oma majutajatega linna peale.

Emma
Söögid on siin rikkalikud
Mälestuskoht vanglas

Töömeeleolu

Poliitvangla/kommunismi mälestusmuuseum

Endine vangla oli täis valusaid kultuurimälestusi...
... aga ka põnevaid ja ilusaid.

Giid koos armeenia õpetajatega
Vanglaluule, mida edastati üksteisele morses.






Kommunismi hing kohalikus tõlgenduses

Kommentaarid

Populaarsed postitused